UVLS_logo UVLS izreke
NASLOVNA SLOBODNO ZIDARSTVO VELIKA LOŽA  HUMANITARNI RAD BIBLIOTEKA KONTAKT Srb. /Eng.


slobodno_zidarstvo

SLOBODNO ZIDARSTVO U SVETU

ISTORIJAT SLOBODNOG ZIDARSTVA U SRBIJI

POZNATI SLOBODNI ZIDARI

KAKO POSTATI SLOBODNI ZIDAR

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA 


novosti_i_dogadjaji 

 

Veliki_Arhitekta
Veliki Neimar Svih Svetova

Cardinal Virtues
Glavne vrline slobodnih zidara su umerenost, razboritost,
hrabrost, i pravednost

Milosrdje
Milosrdje - Od samog početka svog postojanja,
slobodno zidarstvo je upučivalo svoje članstvo
da pomažu siročadi, bolesnima i starima.

Simboli
Slobodno zidarski simboli

 

 

ŠTA JE
SLOBODNO ZIDARSTVO?Slobodno zidarstvo je jedno od najstarijih svetskih sekularnih bratskih društava. Slobodno zidarstvo je udruženje lјudi sa visokim moralnim i duhovnim vrednostima. Nјegovi članovi se uče moralnim vrednostima kroz seriju drevnih rituala u kojima se simbolično koriste zidarski zanat i alati kroz alegorijske pouke.

Važna kvalifikacija za pristup i održavanje članstva je verovanje u Vrhovno Biće, tj. Boga. Članstvo je otvoreno za lјude svake rase i religije, bez obzira na nacionalnost, jezik, političko ubeđenje i socijalni status, koji ispunjavaju ovu bitnu kvalifikaciju i koji imaju dobru privatnu, profesionalnu i društvenu  reputaciju.

Tri najvažnija načela slobodnog zidarstva su:

Bratska lјubav – Svaki pravi Slobodni zidar pokazaće toleranciju i poštovanje prema mišlјenju drugih i ponašaće se lјubazno i sa razumevanjem prema svojim kolegama.

Pomoć – Slobodni zidari se uče da budu milosrdni i da brinu ne samo o sebi, nego i o zajednici kao celini, kako milosrdnim davanjima, tako i dobrovolјnim naporima i delima kao pojedinci.

Istina – Slobodni zidari bore se za istinu, postavlјajući visoke moralne standarde i stremeći njihovom dostizanju u svojim vlatitim životima.

Slobodni zidari veruju da ovi principi predstavlјaju put dostizanja viših standarda u životu.

Slobodno zidarstvo nije religija, niti je zamena za religiju. Jedno od osnovnih principa slobodnog zidarstva je da  je otvoreno za ljude svih religija od kojih se očekuje da nastave sa praksom svoje religije. U slobodnom zidarstvu nije dozvoljena diskusija o religiji na radovima i sastancima.

Od samog početka svog postojanja, slobodno zidarstvo je upučivalo svoje članstvo da pomažu siročadi, bolesnima i starima. I danas, to je naša praksa, kako direktnim milosrdnim radom tako i kroz donacije koje dajemo drugim milosrdnim organizacijama.

Slobodno zidarstvo zahteva od svojih članova da poštuju zakone zemlje u kojoj žive i rade. Slobodno zidarska načela i principi ni na koji način nisu protivni građanskim dužnostima članova,već im upravo pomažu da budu revnosniji u ispunjavanju svojih privatnih, profesionalnih i društvenih obaveza. Korišćenje članstva u slobodno-zidarskoj organizaciji za promociju ličnih ili poslovnih interesa je protivno idealima za koje se zalažemo.

Slobodno zidarstvo nije tajna organizacija, ali je pripadnost Bratstvu privatna stvar svakog pojedinog člana. Iz tog razloga, svaki član Bratstva ima punu slobodu da otkrije samo svoje članstvo i ničije drugo. Naša Konstitucija i Pravilnici su dostupni na uvid javnosti i ne postoje nikakve tajne kada su u pitanju naša načela, principi i učenja. Svakako, kao u mnogim drugim društvenim  organizacijama, deo naših internih aktivnosti i prakse su privatne stvari dostupne samo članovima. Kao primer toga mogu se navesti  tradicionalni načini međusobnog prepoznavanja.

Bratstvo slobodnih zidara nije politička organizacija, niti je politika predmet slobodnog zidarstva. Diskusija o politici ili političkim temama je strogo zabranjena na slobodno-zidarskim radovima i sastancima.

Svaki slobodni zidar se uči da doprinosi i ispunjava svoje dužnosti pre svega prema Bogu, kroz praksu svoje vere, zatim prema svojoj porodici, familiji i svima onima koji zavise od njega, i konačno prema svome okruženju i društvu u celini, kako ličnim zalaganjem tako i milosrdnim davanjem.

Nijedan od ovih ideala nije isključivo slobodno zidarski i postoje dugo kao univerzalni ideali humanizma, ali se od svakog slobodnog zidara očekuje da ih se stalno pridržavaju.

U svetu postoji nekoliko stotina nezavisnih Velikih Loža sa standardima sličnim ovima kojih se pridržavaju Ujedinjene Velike Lože Srbije, a koji proističu iz načela i principa propisanih od strane Ujedinjene Velike Lože Engleske, najstarijeg i najvećeg Slobodno zidarskog Bratstva u svetu, takozvane “Majke Velike Lože.”

 Neke Velike Lože i masonske organizacije se ne pridržavaju ovih standarda, odnosno ne zahtevaju od svojih članova veru u Vrhovno Biće, i ohrabruju diskusiju o politici na svojim radovima. Takve grupe i organizacije Ujedinjene Velike Lože Srbije ne priznaju kao regularne slobodno zidarske organizacije.

Square_Compasses

 

 

 

 

Genius_Of Freemasonry
Slobodno zidarski ideali

Dream
Biblijske priče i legende su stalni izvor inspiracije
i ideala slobodnog zidarstva.

medieval_masons
Slobodni zidari se uče moralnim vrednostima kroz seriju
drevnih rituala u kojima se simbolično koriste zidarski
zanat i alati kroz alegorijske pouke.

Sqare_from_Limerick
Na ovom starom uglomeru iz 1507 godine pronađenom
ispod temelja mosta u Limeriku (Irska) piše:
“Trudiću se da živim sa ljubavlju i pažnjom prema
bližnjima, pravilno prema libeli i
ispravno prema uglomeru.”

SADRŽAJ: NASLOVNASLOBODNO ZIDARSTVOVELIKA LOŽAHUMANITARNI RADBIBLIOTEKA KONTAKTNOVOSTI I DOGAƉAJI SLOBODNO ZIDARSTVO U SVETUISTORIJAT SLOBODNOG ZIDARSTVA U SRBIJIPOZNATI SLOBODNI ZIDARIKAKO POSTATI SLOBODNI ZIDARČESTO POSTAVLJANJA PITANJAKONKORDATSKA TELAMEƉUNARODNI ODNOSIIZDAVAŠTVO NEIMARKORISNI LINKOVI

copyright